Medezeggenschap

In een ondernemingsraad komt er heel veel op je af. Soms zie je dat helemaal niet van te voren aan komen. Welke taken en verantwoordelijkheden heeft een Ondernemingsraad (OR) eigenlijk en hoe werkt het in de praktijk? Het gaat vaak om kennis van de WOR of de rol van de OR bij reorganisaties. Maar ook met wat voor organisatie en bestuurder de OR te maken heeft. Alles samen bepaalt de visie, de doelen en werkwijze van de OR. Hoe werk je samen en wil je de talenten en drijfveren van de hele OR effectief inzetten? Kortom wat betekent medezeggenschap voor jullie OR?

Gras biedt maatwerk training, advies en coaching voor medezeggenschap. Met een basistraining krijg je kennis van wet- en regelgeving, maar inzicht krijgen vraagt meer. De kernvraag is: "Wat betekent medezeggenschap voor jullie OR in deze organisatie en hoe wil je dit vormgeven met deze mensen?" Daar past maatwerk. Er zijn geen organisaties die stilstaan, dus medezeggenschap vraagt ook om beweging. Als trainer draag ik daarom niet alleen kennis over, ik train vaardigheden om er mee aan de slag te kunnen en coach de OR om inzicht te krijgen in wat er nodig is om in beweging te komen en te blijven in de richting die jullie zelf kiezen.

De stijl van Gras  is enthousiast, doortastend, creatief, to the point en met humor. Ik krijg energie van de beweging die mensen durven te maken en te zien hoe trots zij daar op zijn. De verbazing te zien als ze ervaren dat het werkt en gemotiveerd raken om door te zetten. Bij vragen die gesteld worden kan er soms een concreet antwoord zijn vanuit feiten, vaker speel ik echter de bal terug door een wedervraag te stellen. Kennis en kunde gaan gelijk op. Het houdt deelnemers scherp en geeft ze het heft in eigen hand. Pure kennis kun je overdragen, maar het kunstje moet je zelf leren door het te doen. Als ondergrond speel ik liever op een natuurlijke grasmat, kunstgras ligt maar te liggen voor gebruik. Als je na de training figuurlijk met modder en groene strepen op de kleding naar huis gaat wordt de ervaring van training bewuster beleefd en blijf langer hangen.

Neem gerust contact op om de mogelijkheden te bespreken!

Handstand, spagaat of koprol?

Voor de toelating tot het Register voor Medezeggenschapsopleiders ( RMZO ) schreef ik onder andere een essay over een ethisch dilemma uit de praktijk van de medezeggenschapsopleider. De titel van het stuk is Handstand, spagaat of koprol en laat zien hoe je als MZ opleider te maken krijgt met situaties die vragen om integriteit en het maken van keuzes die passen bij mijn eigen visie op medezeggenschap waarin ik verbinding maken belangrijk vind. De wijze waarop ik als MZ opleider samen met de Ondernemingsraad de balans zoek is voor mij het uitgangspunt voor iedere MZ training die ik geef. Zin om het hele essay te lezen? Download:

Handstand, spagaat of koprol. Essay over dilemma's als MZ opleider

Reacties zijn gesloten.